KunstKöln

Persbericht: Koelnmesse (Messeplatz)

Van 21 t/m 26 april 2004 is de vijfde editie van Kunstköln in Keulen. Dit is de grote voorjaarsbeurs voor "moderne en hedendaagse kunst". Drie galeries zullen Nederland vertegenwoordigen op de Koelnmesse in Duitsland. Eén daarvan is Galerie Chiefs & Spirits uit Den Haag.

Galeriehouder en kunstenaar Toyin Loye van galerie Chiefs & Spirits volgt niet alleen zijn zakelijk instinct als galeriehouder maar gaat ook zijn artistieke gevoel achter dat van kunstenaar. Hij laat ons nieuw werk zien uit eigen collectie. In plaats van zijn schilderijen, die onder groot publiek bekend zijn laat hij nieuw werk zien. Geen kleurrijke schilderijen maar portretten van ingekerfde littekens in de vorm van zwart wit foto's. De personen op de foto's zijn opgegroeid met dit medium, maar door de inkervingen krijgen ze nieuw leven en worden verbonden met hun voorouders.

Ook laat Toyin Loye ons kennismaken met de kunstenaars; Condom XL en Juliette van de Walle. 

Juliette van de Walle: Na de gebeurtenissen van 11 september stond de wereld op zijn kop. Na New York leek ook Israel niet zo ver weg. Beeldend kunstenaar Juliette van de Walle kocht gasmaskers, niet zozeer uit angst, maar meer om het gevoel van de gehele ramp tastbaar te maken. De aankoop bezorgde haar een vreemde bijsmaak. De lugubere maar ook wel interessante vorm van een gasmasker kreeg een nieuwe betekenis. Zelfs haar dierenbeelden worden verbonden met een gasmasker, met terroristische oorlog, maar ook met het genetisch manipuleren eist men macht. Macht over mens en dier. Macht over alles.

Juliette zet negatief om in positief met haar werk; zij heeft altijd vervreemding, beweging, evenwicht, filosofie en speelsheid hand in hand laten gaan.  

Haar beelden zijn grappig, luchtig, vrolijk en speels. Hiermee probeert zij dan ook een glimlach bij de toeschouwer te ontlokken. Feit is dat Juliette van de Walle de beschouwer op meerdere fronten op het verkeerde been zet en daarmee morrelt aan gevestigde opinies.

Condom XL: De kleurrijke schilderijen van kunstenaar Condom XL zijn niet amusant of voor vermaak dat je op het eerste gezicht doet vermoeden, maar confronteert de kijker met sociaal-politieke kwesties waar Afrika mee kampt. Geteisterd door etnische oorlogen, corrupte leiders, mismanagement, armoed, ziektes en machteloosheid van mensen. Om zijn boodschap over te brengen gebruikt hij simele en krachtige illustraties met tekst. De artiestnnaam Condom XL heeft als doel het taboo rond sex te doorbreken. De Afrikaanse leiders en de kerk die weigeren save sex aan te moedigen daagt hij hiermee uit♦♦ 
(zie ook artikel: KunstKöln)